Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/a/7/8/lift-it-up.org/httpd.www/Staging/plugins/system/helix3/core/classes/menu.php on line 89

Over Ultimate Frisbee

Ultimate Frisbee is een sport waarbij fairplay centraal staat en waar zowel mannen als vrouwen samen een team vormen. Het is de bedoeling om met jouw team de frisbee aan de overkant van het veld te krijgen zonder te lopen met de frisbee in de hand. Op het veld staan meestal 5 tot 7 spelers. Het veld is qua grootte gelijkaardig aan een rugbyveld, maar daar stopt de vergelijking want ultimate frisbee is een contactloze sport!


Het veld

Ultimate wordt gespeeld op een veld dat je het best kan vergelijken met een rugby veld. Een rechthoekig veld met twee eindzones (zonder doelpalen weliswaar).

Het veld is 100m op 40m. De eindzones zijn beide 18 meter waardoor het eigenlijke speelveld dus 64 meter is.

Spelregels

De spelers proberen door over te gooien te scoren in het eindvak van de tegenstander. Gooien, vangen, rennen en samenspelen zijn daarbij belangrijk. Ultimate in 10 simpele regels:

 1. Het veld bij Ultimate is ongeveer 100 meter lang en is 37 meter breed.Aan beide uiteinden zit een eindzone van 18 meter.
 2. Beide teams beginnen elk punt in hun eigen eindzone. Het verdedigende team gooit de schijf zo ver mogelijk het veld in. De ontvangende ploeg mag beginnen met aanvallen.
 3. Als je de schijf in de eindzone vangt heb je een punt.
 4. Je mag niet lopen als je de schijf vast hebt.
 5. Het verdedigende team kan de schijf veroveren wanneer: De schijf op de grond komt, wordt gevangen door de verdediger of buiten het veld landt.
 6. Na elk punt mag iedereen uit het team wisselen.
 7. Ultimate is geen contactsport. Dit betekent dat je de schijf niet van de gooier mag afpakken. Ellebogen, tackles en vasthouden zijn natuurlijk al helemaal niet toegestaan.
 8. Als er een overtreding (foul) gemaakt wordt gaat de schijf daarheen waar hij zou zijn geweest als de foul niet gemaakt zou zijn.
 9. Ultimate is een teamsport zonder straffen. De spelers geven zelf aan wanneer zij iets een overtreding vinden (call). Als beide spelers het niet eens zijn, dan wordt opnieuw gespeeld.
 10. Omdat Ultimate zonder straffen en scheidsrechter wordt gespeeld, zijn Ultimate-spelers eerlijk en sportief. Dit noemen we de “spirit of the game” (SoTG).

Spirit of the Game

Bij Ultimate gebruiken we de Engelse term “Spirit of the Game” als we spreken over de sportiviteit van spelers en teams. Omdat je zelf de wedstrijd regelt speel je spannende, sportieve wedstrijden zonder scheidsrechter en hou je er altijd een goed gevoel aan over. Na afloop van elke wedstrijd deel je “Spiritpunten” uit aan je tegenstander en aan het eind van het toernooi wordt opgeteld welk team de “Spirit of the Game” prijs wint. Je speelt met spirit als je:

 1. De regels gebruikt om een eerlijke wedstrijd te spelen. Doe je best om te winnen, maar hou je aan de regels. Zeg ‘foul’ wanneer er een fout is gemaakt en stop met spelen als iemand anders zo’n ‘call’ maakt.
 2. De regels kent. Je kunt de wedstrijd nooit zelf regelen als je de regels niet kent. Leg je tegenstander de spelregels uit als dat nodig is. Je kunt ook zelf roepen dat je een overtreding gemaakt hebt, dat is echt super spirit!
 3. Rustig kunt blijven. Luister rustig naar de mening van je tegenstander en stel vast of je het met elkaar eens bent. Zo niet, dan gaat de schijf een stap terug in het spel.
 4. Aardig bent en plezier maakt. Juich voor je eigen team en feliciteer je tegenstander met een mooie actie. Stel jezelf voor aan de tegenstander en wens hem succes.

Het draait dus allemaal om respect voor elkaar en voor de regels. Je krijgt respect als je geweldig speelt, maar alleen als je dit ook sportief doet. Zeggen tegen een teamgenoot dat hij wat minder hard moet schreeuwen is goede spirit! Die ene beginnende speler in je team niet de schijf toespelen is slechte spirit. De beste spirit hoort bij het team dat eerlijk speelt en zijn best doet om te winnen.